December 11, 2023

INDIA FIRST NEWS

Satta Ke Nahi, Satya ke saath !! sadev !!

विराट करम परब महोत्सव-2023 में सांस्कृतिक कार्यक्रमों की धूम रही।

3 min read

खरसावां तसर सेटर समीप फुटबॉल मैदान में कुडमी समाज खरसावां-कुचाई के द्वारा आयोजित विराट करम परब महोत्सव-2023 में सांस्कृतिक कार्यक्रमों की धूम रही। कई पारंपरिक करम गीत व नृत्य से रविवार का दिन गुंजायमान रहा। करम पूजा को लेकर सुबह से ही खरसावां के विभिन्न गांवों से लोग पहुचे थे। मांदर की थाप पर नाचते-गाते करम भगवान को आवहान करते हुए करम डाली की पूजा अर्चना की गई। साथ ही बहनों ने उपवास रखकर भाईयों के लिए सुख-समृद्वि की कामना की। करमा पर्व झारखंडियों की संस्कृति का प्रतीक है। करम की डाली काटने टोलियों में पहुचें युवक-युवतियों ने पहले तो करम राजा को मनाया। इसके बाद पारंपरिक तरीके से पूजा-अर्चना कर युवकों ने करम की डाली युवतियों को थमायी। इस दौरान करमा के पारंपरिक गीत आखडा बंदना कोरी ग्रामोश्री तबे रेबदबों सरस्वती आज रे करमा…., भादो कर एकादशी करम गडाए रे…,धन्नो हमारा माई माटी ताबा लोहाय भोरा खाती…, मादर मासे एकादशी आवे ना गे बाबुक मोसी…, सुनो भाला अर्जुन ने छाडे छे तीर रूकी…, तसरो बुनों ली, छोपा छोपा फोरगो सुता काटी साडी बनाय देबो टोर गा…,जाम्बू डाली ऐसेरा, मालगाडी छुटेरा यंग दादस रांची चलेकेरा‐‐‐,आज तोरे करम राजा गांव घोरे‐‐‐,काल तोरे करम राजा कांस नही धारे‐‐‐जैसक गीत गुंजायमान रहे।

करमा की पहचान ही झारखंड की सभ्यता है-गागराई

खरसावां के विराट करम परब-2023 कार्यक्रम में मुख्य अतिथि के रुप में उपस्थित खरसावां विधायक दशरथ गागराई ने कहा कि करमा पर्व झारखंड की सभ्यता और संस्कृति का परिचायक है। यह सभ्यता झारखंड की माटी से जुड़ा हुआ है। इसलिए यह पर्व प्रकृति के पर्व के रूप में मनाते हैं। उन्होने ने कहा कि करमा की पहचान ही झारखंड की सभ्यता है। इस सभ्यता व संस्कृति की भारत ही नहीं बल्कि दुनिया के अन्य देशों में पहचान होनी चाहिए। उन्होने कहा कि करमा पूजा उत्साह एवं उमंग का पर्व है, और प्राकृति एवं मानव के बीच गहरे एवं अटूट तथा अनुपम संबध को यह परिलक्षित करता है। इस प्राकृति पर्व से जुडी लोक-कथाओं में सकारात्मक संदेश निहित है। यह पर्व हम सभी को अपने जीवन में अच्छे कर्म करने की प्रेरणा देता है, दूसरों के बारे में संदेव सदिच्छा रखना, स्वंय को भी सकारात्मक ऊर्जा प्रदान करने वाला होता है, जिससें अन्तत समाज में खुशहाली कायम रहेगी। बिराट करम परब पर कई मैट्रिक-इंटर के विद्यार्थियों को मोमेंटो देकर सम्मानित किया गया। इस दौरान मुख्य रूप से विधायक दशरथ गागराई, समाजसेवी पद्मश्री छुटनी महतो, प्रखंड प्रमुख मनेद्र जमुदा, भाजपा जिला अध्यक्ष विजय महतो, विधायक प्रतिनिधि मांगीलाल महतो, मुखिया मंगल सिंह जामुदा, राम रतन महतो, मनसा महतो, पंकज कुमार महतो, श्यामलाल महतो, सुमित महतो, दिलीप चांद महतो, महेश महतो, शंकर महतो, रुद्र प्रताप महतो, दीपक महतो, खिरोध महतो, सुशील महतो, बबलू महतो आदि उपस्थित थे।

There was a lot of cultural programs in the Virat Karam Parab Mahotsav-2023 organized by Kudmi Samaj Kharsawan-Kuchai at the football ground near Kharsawan Tasar Setar. Sunday was filled with many traditional Karam songs and dances. People from different villages of Kharsawan had arrived since morning for Karam Puja. Karam Dali was worshiped by invoking Lord Karam while dancing and singing on the beats of Mandar. The sisters also kept a fast and prayed for happiness and prosperity for their brothers. Karma festival is a symbol of the culture of Jharkhandis. The young men and women who came in groups to cut the branch of Karam first persuaded the Karam king. After this, after performing puja in the traditional manner, the young men handed over the ‘Karam Daali’ to the girls. During this, traditional songs of Karma are sung Akhada Bandana Kori Gramoshree Tabe Rebadbo Saraswati Aaj Re Karma…., Bhado Kar Ekadashi Karam Gadaye Re…, Dhanno Hamara Mai Mati Taba Lohay Bhora Khati…, Madar Maase Ekadashi Aawe Na Ge Babuk. Mosi…, Listen, Arjun’s spear shot six arrows and stopped…, Weaved tasaros, Chopa chopa forgo, Suta kaati, Made a saree, Debo tor ga…, Jambu dali suchera, Goods train chhutera young dadas Ranchi Chalakera‐‐‐, today Songs like Tore Karam Raja Gaon Ghore, Kaal Tore Karam Raja Kans Nahi Dhaare keep resonating.

The identity of Karma is the civilization of Jharkhand – Gagrai

Kharsawan MLA Dashrath Gagrai, who was present as the chief guest in the Virat Karam Parab-2023 program of Kharsawan, said that Karma Parb is a reflection of the civilization and culture of Jharkhand. This civilization is connected to the soil of Jharkhand. Therefore this festival is celebrated as the festival of nature. He said that the identity of Karma is the civilization of Jharkhand. This civilization and culture should be recognized not only in India but in other countries of the world. He said that Karma Puja is a festival of enthusiasm and excitement, and it reflects the deep, unbreakable and unique relationship between nature and man. There is a positive message in the folk tales related to this natural festival. This festival inspires all of us to do good deeds in our lives, having good intentions towards others also provides positive energy to ourselves, which will ultimately lead to prosperity in the society. Many Matric-Inter on Birat Karam Parab The students were honored by giving mementos. During this, mainly MLA Dashrath Gagrai, social worker Padmashree Chutni Mahato, block chief Manendra Jamuda, BJP District President Vijay Mahato, MLA representative Mangilal Mahato, Mukhiya Mangal Singh Jamuda, Ram Ratan Mahato, Mansa Mahato, Pankaj Kumar Mahato, Shyamlal Mahato, Sumit Mahato, Dilip Chand Mahato, Mahesh Mahato, Shankar Mahato, Rudra Pratap Mahato, Deepak Mahato, Khirodh Mahato, Sushil Mahato, Bablu Mahato etc. were present.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.